Wat bij elektrische auto’s nog niet massaal is gelukt, lijkt bij de e-scooter in no time gebeurd: We gaan in grote getalen aan de elektrische scooter! Bijna 1 op de 10 scooters rijdt op dit moment in Nederland al lekker stil op stroom.

Hoe komt het dat de e-scooter zo aan populariteit groeit en in zo’n hoog tempo?

De voordelen zijn eindeloos – wat zijn de nadelen?

In grote lijnen is de populariteit vooral te wijten aan de opeenstapeling van voordelen die elektrisch scooteren heeft, ten opzichte van de keuze voor een traditionele benzinescooter of brommer. Niet in de laatste plaats is daarin het kostenplaatje doorslaggevend: voor een klein bedrag thuis of elders opladen en vervolgens weer lachend tot 100 kilometer door de stad toeren.

Waar we eerst nog veel hobbels zagen door gebrekkige kwaliteit of actieradius, zijn er bijna geen risico’s of nadelen. Het enige onzekere is de accu – wanneer die vervangen moet worden is daar nu al snel een kostenpost van zo’n 1000 euro mee gemoeid. Maar buiten dat, zijn er vooral heel veel voordelen die elektrisch scooter rijden interessant maken.

Milieuzones geven doorslag

Veel gemeentebesturen zien liever vandaag dan morgen de stinkende, rammelende scooters en brommertjes uit de (binnen)stad verdwijnen.Zo worden door steden slooppremies uitgereikt voor oudere modellen en timmert Amsterdam de binnenstad dicht als milieuzone.

Doelgroep wordt verruimd

Waar we bij de traditionele scooter of brommer vaak denken aan jongeren die nog geen rijbewijs hebben, is de elektrische scooter razend populair onder een iets oudere doelgroep. Vooral dertigers en veertigers die de e-scooter gebruiken om te pendelen en zich te verplaatsen in de binnenstad stuwen het marktaandeel. En het aantal laadpunten in steden wordt ook steeds groter!  Die doelgroep heeft ook meer budgettaire ruimte voor een e-scooter; net als bij elektrische auto’s is de aanschafprijs wel wat hoger dan de standaard benzinescooter.

Daar tegenover staat echter dat het in onderhoud en benzinekosten snel wordt terugverdiend en de investering snel de moeite waard maakt.

Kwaliteit en aanbod is hoog

De afgelopen jaren is, waar voorheen veel troep van Chinese makelij werd verkocht, veel gewerkt aan kwaliteitseisen. Het huidige aanbod is ruim en van goede kwaliteit. Er is natuurlijk nog wel kwaliteitsverschil, dus houdt bij aanschaf je ogen goed open.

Ook voor elektrische fietsen en e-scooters kun je voor een laadpaal terecht bij Ecotap.

Bekijk onze laadpalen voor e-scooters hier!