De ene laaddienstverlener is de andere niet. De verschillen zijn echter niet altijd zo eenvoudig te herkennen. Zeker niet als consument die, begrijpelijk, vaak niet zo goed weet wat nou echt het verschil kan maken.

 

Zaken die voor jou als consument met name relevant kunnen zijn:

 • De prijs
 • Maandelijkse tarieven
 • Overige kosten
 • kWh (wattage) en laadsnelheid
 • Inzicht in verbruikscijfers
 • Type abonnement en voordelen
 • Type lader

 

 1. Kosten

We blijven natuurlijk Nederlanders en je wilt simpelweg niet onnodig veel betalen. De prijs is dus belangrijk, maar zit verstopt in diverse posten. Zo betaal je soms een maandtarief, kan er sprake zijn van starttarieven of een prijs voor je laadpas.

Ook laadtarieven verschillen onderling erg. Zorg dus in je keuzes dat je vooral appels met appels vergelijkt.

 

 

 1. Kwaliteit

In toenemende mate is laadsnelheid een factor. Zeker nu we met onze elektrische auto meer en verder willen (en kunnen) rijden, maar ook tussentijds weer snel op weg willen. Dat geldt dus voor thuis, maar ook voor laadpunten op je werk, publieke locaties en parkeerruimtes in Nederland en het buitenland.

 

Kwaliteit zie je daarbij vooral terug in laadtypes en laadsnelheid in kWh. Tegelijkertijd is natuurlijk verbruik een kostenpost die je graag in beeld wilt houden. Daarnaast is sneller laden soms ook kostbaarder; hoe de verhoudingen liggen verschilt per aanbieder.

 

Over de verschillende types thuisladers schreven we vorige maand een blog.

 

 1. Beschikbaarheid

Hoewel het aantal elektrische rijders, en daarmee ook de vraag naar laadpunten, groeit, is de beschikbaarheid van laadpunten niet altijd helemaal vanzelfsprekend.

 

Het is dus heel zinvol om te bekijken hoe de dekking in Nederland en Europa zit. En daarin is natuurlijk niet onbelangrijk: Kun je met jouw laadpas ook terecht op algemene laadpunten in gemeentes of openbare voorzieningen?

 1. Oplaad.com vergeleek aanbieders

Oplaad.com vergeleek recent een flink aantal aanbieders in laaddienstverlening. Ecotap kwam daarbij als meest voordelige aanbieder uit de bus!

 

Benieuwd wat dat voor je betekent?

Ontdek de Ecotap voordelen zoals de gratis laadpas!